Monday 26 August 2013

Τα Top 20 albums που ακούω αυτή την περίοδο Part 3

Και έτσι λοιπόν φτάνουμε στα πρώτα 10 άλμπουμς που ακούω πιο πολύ αυτές τις μέρες...και είναι όλα υπέροχα, οπότε δεν μου αρέσει που πρέπει να τους βάλω αρίθμηση. Όπως και να έχει οι καλύτεροι κριτές για τον εαυτό σας είστε οι ίδιοι. Απλά εδώ μόνο μοιράζομαι τις δικές μου σκέψεις.

10."Smile that won't go down" από Filthy Boy

Το πρώτο άλμπουμ των πιτσιρικάδων από το Λονδίνο. Μια μπάντα από αγόρια που ακόμα δεν έχουν ξεφύγει από την εφηβεία και έχουν τις αντίστοιχες ανησυχίες. Ο Paraic ένα ντροπαλό αδύνατο αγόρι εκ πρώτης όψεως δεν σου γεμίζει το μάτι. Όταν όμως αρχίζει να τραγουδάει παθαίνεις το πρώτο shock. Μια βαθιά αντρική φωνή βγαίνει από αυτό το αποστεωμένο παιδί. Και τραγουδάει με σαρκασμό και κυνικότητα για αυτή την κακούργα την γυναίκα που του σπάραξε την καρδιά (επειδή πιθανότατα τον απάτησε). Η ηλικία του συγκροτήματος φαίνεται έντονα από την οργή που συγκαλύπτεται με την κυνικότητα και έντονη σεξουαλικότητα των στίχων και της κιθάρας. Μου αρέσει όμως η ειλικρίνεια των τραγουδιών. Συνήθως έβλεπα τα πράγματα πιο μονόπλευρα και αυτό το άλμπουμ μου έδειξε το τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν άντρα η απόρριψη και η προδοσία. Εννοείται ότι όλο το άλμπουμ είναι καταπληκτικό. Δεν περίμενα ότι μετά τους Arctic Monkeys θα ξαναεμφανιζόταν μπάντα με τόσο νεαρά άτομα να κάνουν τόσο καλή δουλειά.

Αγαπημένα Κομμάτια:Jimmy Jammies/Naughty Corner/Waiting on the Doorstep/Charm of the Dangerous Minx/Mental Conditions/Spiral Eyes/That Life

Ένα από τα πιο σέξυ κομμάτια:
http://www.youtube.com/watch?v=OOEFRgse28Q

09."Slow summits" από the Pastels

Μετά από μια πραγματικά πολύχρονη απουσία, πριν από λίγους μήνες έγινε η επιστροφή των Pastels. Ένα συγκρότημα που είναι από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα της μουσικής σκηνής της Γλασκώβης. O Stephen και η Katrina τραγουδάνε σε ονειρικά κομμάτια σε αυτό το άλμπουμ. Είναι ότι καλύτερο να ακούς την ώρα που απολαμβάνεις το κρασάκι σου και χαλαρώνεις. Τα κομμάτια είναι μουσικά πολύπλοκα και πραγματικά αιθέρια. Σε ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και εποχές. Μια γλύκα κυριαρχεί σε όλο το άλμπουμ και διακρίνεται μια μελαγχολία στον ήχο τους. Θα σας κλέψει την καρδιά τόσο εύκολα όσο έκλεψε την δικιά μου.  Δηλαδή το σχεδόν ορχηστρικό τραγούδι "Slow Summits" είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια, ενώ το single "Check my heart" έχει ένα τόσο vintage ήχο που θα σας κάνει και εσάς να σιγοτραγουδάτε ta ta ta ta.

Αγαπημένα κομμάτια:Slow Summits/Night Time Made us/Check My heart/Summer Rain/Kicking Leaves/Secret Music

Σιγοτραγουδήστε και εσείς μαζί με αυτό το τραγούδι:
http://www.youtube.com/watch?v=sjxYLFWxR6E

08."Waiting for something to happen" από Veronica Falls

Το πιο κλασσικό φαινόμενο είναι ότι το πρώτο άλμπουμ κάποιου συγκροτήματος είναι πάντα το καλύτερο. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση των Veronica Falls που σε εκπλήτουν με το γεγονός ότι κατάφεραν να κάνουν ένα καλύτερο δεύτερο άλμπουμ από ένα ήδη υπέροχο πρώτο. Το πρώτο τραγούδι που με κέρδισε ήταν το "my heart beats" περιγράφοντας όσο πιο απλά γίνεται το πως νιώθεις όταν είσαι ερωτευμένος/η. Στη συνέχεια όμως, κόλλησα πάρα μα πάρα πολύ με άλλα κομμάτια. Το "If you still want me" με κέρδισε με την απόγνωσή του. Το "Shooting Star" με μάγεψε με την μελαγχολία του.To "Broken Toy" κέρδισε την προσοχή μου με τις κιθάρες του. To "Waiting for something to happen" είναι απλά υπέροχο και με τον χαρακτηριστικό ήχο των Veronica Falls. Θα μπορούσα να γράψω σχεδόν για όλα τα κομμάτια αυτού του χορταστικού άλμπουμ, αλλά θα σας αφήσω να ανακαλύψετε και εσείς πράγματα μόνοι σας.

Αγαπημένα κομμάτια:Broken Toy/Shooting Star/Waiting for something to happen/If you still want me/My heart beats/Everybody's changing/Buried Alive

Ερωτευτείτε ελεύθερα:
http://www.youtube.com/watch?v=qWU37Hr6_Uc

07."The weight of your love" από Editors

Πέρασα 24 ώρες με βουλωμένο αυτί λόγω της σχεδόν δύωρης συναυλίας των Editors στο Εδινβούργο πριν από λίγες μέρες...αλλά πραγματικά χαλάλι! Το συγκρότημα αυτό το είχα λατρέψει από την αρχή, όταν τους άκουσα να παίζουν στο Rockwave festival το 2006. Πριν από λίγο καιρό έβγαλαν το καινούριο τους άλμπουμ και όπως είναι και ο τίτλος του όντως περιγράφει το βάρος της αγάπης. Ο Tom Smith με την υπέροχη του φωνή, τραγουδάει σαν ένας μοντέρνος Ian Curtis. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι ενέπνευσαν αυτά τα κομμάτια αλλά είναι τόσο όμορφα. Το βιολί στο "Nothing" προσθέτει στην μελαγχολία του τραγουδιού. Το "Hyena"- που είναι κιόλας το αγαπημένο μου από το άλμπουμ- σε γεμίζει σκέψεις...Το "Sugar" σου θυμίζει το πόσο δύσκολο και επίπονο είναι να αγαπάς κάποιον τόσο πολύ. Αναρρωτιέσαι και εσύ μαζί με το "What is this thing called Love". Το "Formaldehyde" είναι ένα τραγούδι που με το πρώτο άκουσμα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για Editors και αυτό είναι εγγύηση για καλή μουσική.

Αγαπημένα τραγούδια:The Weight/Sugar/What is this thing Called love/Formaldehyde/Hyena/Two Hearted Spider/Bird of Prey

Απολαύστε:
http://www.youtube.com/watch?v=xg2vpkGQadM

06."Thirteen Lost and Found" από RM Hubbert

Ο Hubbert είναι ο φετινός νικητής των Σκωτσέζικων μουσικών βραβείων και όχι τυχαία. Ένα άλμπουμ γεμάτο συνεργασίες με υπέροχους τραγουδιστές. Αλλά το πιο όμορφο στοιχείο αυτού του άλμπουμ είναι η κιθάρα που παίζει. Έχει έναν δικό του, ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο να παίζει ακουστική κιθάρα αυτός ο καλλιτέχνης που σε μαγεύει. Η μουσική του είναι πιο δυνατή και από τους στίχους που ακούγονται. Είχα την τύχη να τον ακούσω να παίζει ζωντανά τρεις φορές τους τελευταίους μήνες και κάθε φορά είχα την ίδια αντίδραση: τα μάτια μου ήταν έτοιμα να δακρύσουν και κρατώντας τα κλειστά ένιωθα αυτό τον ήχο να κατακλύζει το κορμί καθώς την ίδια ώρα ένα αμυδρό χαμόγελο απόλαυσης και μελαγχολίας υπήρχε στο πρόσωπο μου. Όλο το άλμπουμ είναι ένα αριστούργημα. Το κάθε τραγούδι είναι και ένα ταξίδι. Μην χάσετε αυτή την εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει αυτό το άλμπουμ.

Αγαπημένα τραγούδια:Half light/Car Song/Gus Am Bris An Latha/Sunbeam Melts the Hour/Hungarian Notation

Ταξιδέψτε με αυτό το τραγούδι:



No comments:

Post a Comment